Ayrıca, farklı ressamların İsa'nın Sınanması ve Son Yargı konulu eserlerine de yer alıyor. Hatta çok sevdiğim ressamlardan Jan van Eyck'ten de bir örnek var. Düşmüş Melekler teması ile ilgili eserlerin arasında gözüm Cabanel'in tablosunu aradı ama Batı Resminde Aşk ve Bazı Küçük Felaketler kitabında bu eseri incelediği için bu kitaba koymamış. Bence konu üzerine yapılmış en güzel eser Cabanel'inki.
Bir çok ressamdan örnek verilen bir başka konu ise, Aziz Antonius'un Baştan Çıkartılması. Manastırcılık zihniyetinin öncüsü olarak kabul edilen bu Aziz, 20 yıl boyunca Nil Nehri kıyısında yalnız başına yaşar. Şeytan'ın onu sınamasıyla başa çıkar ve nefsine hakim olur.
Şeytan'la ilgili bölümün sonunda Franz von Stuck'ün Vahşi Takip, Günah ve Lucifer eserlerine yer verilmiş. İnsanı içine çeken, figürlerin gözünüzün içinden ruhunuzun derinliklerine baktığı, oldukça karanlık eserler. Hitler'in görünüşü için, von Stuck'ün Vahşi Takip eserindeki Wotan'dan ilham aldığı iddiası da oldukça ilginç.
Gelelim Batı Sanatında Cadı Resimlerine. Bu kısım da oldukça iç karartıcı. Orta Çağ'da kadınların ve hatta bazı erkek ve çocukların neler yaşadığını gözler önüne seriyor. Engizisyon mahkemelerinin acımasızlıklarının, cadı addettikleri kişilerin mallarına el koyarak nasıl da daha büyük bir canavara dönüştüğünün kanıtları var bu eserlerde.
Francisco Goya'nın eserlerine kitapta ayrı bir kısım ayrılmış. Açıkçası Goya, hiç de bana hitap eden bir ressam değil. Goya'nın Hayaletleri filmini izledikten sonra itici bulduğum ressamlar arasında yerini almıştı. Ama Celil Sadık'ın müthiş anlatımı ve açıklamalarıyla Goya'nın eserleri bana daha anlaşır gelmeye başladı. Kitapta, Cadıların Şabatı, Havadaki Cadılar, Büyü, Büyülenmiş Adam ve Cadıların Şabatı/Büyük Keçi eserlerine yer verilmiş. Goya, kendisinden sonra gelen ekspresyonist ve sembolist ressamları da etkilemiş büyük bir ressam. Kitapta anlatılan Goya eserleri içinden benim favorim Cadıların Şabatı oldu.
Ve tabii ki Sadık'ın en sevdiği ressamlardan Caravaggio. Ama bu sefer kitapta anlatılan, onun düşmanı Giovanni Baglione'nin Caravaggio'yu Şeytan olarak tasvir eden eserleri. Son eser ise aslında tema olarak oldukça karanlık ama baktığınızda oldukça muzip bir hissiyat yaratan Ludwik Stasiak'ın Şeytan Alegorisi/Dünyanın Efendisi eseri.Kapanış olarak diyebileceğim tek şey; iyi okumalar...