3 Haziran 2018 Pazar

Akıl ve Tutku

'Jane Austen, kırk iki yıllık gözden uzak ve sade yaşantısına karşın, yazdıklarıyla ingiliz edebiyat tarihinin bir kült romancısı olmayı başardı. Eserlerinde güçlü kadın karakterleri başkahramanlar olarak yer aldı. Bütün romanları sinemaya uyarlanan Jane Austen, Akıl ve Tutku'da aile değerleri ve akrabalık ilişkileri ile kadın duyarlılığı ve aşkı ele alır. Bu romanda da Jane Austen'ın derin gözlem gücü, zarif üslubu ve ince ironisi eserein konusu kadar dikkat çekicidir.'

Kitabın arkasındaki tanıtım yukarıdaki gibi. Jane Austen benim en sevdiğim yazarlardan biri. O yüzden onun eserlerini okumak ve onlarla ilgili birşeyler yazmak bana çok keyif veriyor.

Akıl ve Tutku, Jane Austen'ın, 1811 yılında, yayınlanan ilk kitabı. Kitap elli bölümden oluşuyor. 1995 yılında sinemaya uyarlanan filmin başrollerinde Emma Thompson, Alan Rickman, Kate Winslet ve Hugh Grant oynuyor. Ben kitabı okumadan önce filmini seyretmiş ve çok beğenmiştim zaten. Ama kitabını okumak da ayrı bir keyif verdi.

Jane Austen'ın kitapları genel olarak karakter bakımından zengindir. Ana karakterler kadar yan karakterler de oldukça fazla ve önemlidir. Akıl ve Tutku'nun ana karakterleri kapağından da anlaşıldığı üzere iki kız kardeş: Miss Elinor Dashwood ve Miss Marianne Dashwood. Yan karakterlerden biri olan John Dashwood, Marianne ve Elinor'un erkek kardeşi. Fanny Dashwood ise onun karısı. Bildiğimiz fettan yengelerden. Fanny'nin iki erkek kardeşi var. Hikaye işte burda hareketlenmeye başlıyor. Bunlardan genç olanı Robert Ferrars, diğeri ise Mrs. Ferrars'ın en büyük oğlu olan Edward Ferrars. Edward aynı zamanda ana karakterlerden biri. Yan karakterlerden Sir John Middleton ise, Marianne ve Elinor'un babasının kuzeni. işte Colonel Christopher Brandon, Sir John Middleton'un ordudan arkadaşı ve o da bir ana karakter.  Son olarak Mr. John Willoughby, Barton evinin sık ziyaretçilerinden. Sanırım bu kadar karakterden bahsetmek yeterli. Kitabın içi zekice yaratılmış başka bir sürü karakterlerle dolu.

Kitabın ana karakterleri iki kız kardeş ve etraflarındaki erkekler olunca, kitabın içi de bol bol aşk üçgenleriyle dolu oluyor tabii ki. Büyük kız kardeş Elinor aklı, küçük kardeş Marianne ise tutkuyu temsil ediyor. Her iki tarafın da başına gelenler birbirini aratmıyor. Akılla da tutkuyla da mutlu sona ulaşmak karakterlerimiz için biraz zor görünüyor.

Hikayeyi daha fazla anlatmayayım, kendiniz okuyun. Umarım siz de bu iki kız kardeşin hikayesinden benim kadar keyif alırsınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sultan Hamid Düşerken

  Nahid Sırrı Örik, Türk edebiyatının çok kıymetli ama pek bilinmeyen yazarlarından. Kıskanmak kitabıyla tanımıştım onu, çok da sevmiştim. ...