Ara sıra da klasiklerden okumak lazım diyerek Macbeth'i okumaya karar verdim. Hasan Ali Yücel klasiklerini okumaya ömrüm yeter mi bilmem ama bazılarını okuma listeme aldım. Macbeth, Shakespeare'in trajedilerinden biri. William Shakespeare, tam anlamıyla bir tiyatrocu. Hem oyuncu, hem yazar, hem de tiyatro sahibi. Eserleri, ölümünden sonra, arkadaşları tarafından, First Folio adıyla toparlanıp yayınlanmış. Oyunun bütün metnini oluşturabilmek için oyuncuların ellerindeki replikleri bir araya getirmişler. Bu kitaptaki oyunlar, komedyalar, tarih oyunları ve trajediler olarak üçe ayrılmış.
Macbeth'te, ona kral olacağını müjdeleyen cadılar mevcut. Doğaüstü unsurlar, Shakespeare'in oyunlarında sıklıkla kullandığı motiflerden biri. Shakespeare, farklı jantlarla ilişkili karakteristikleri harmanlamış, büyük üzüntü anlarında ruh halini değiştirmek için kara mizah öğesini oyunlarına dahil etmiş.
Macbeth, hırsı yüzünden elini kana bulayarak kral olan, paranoyaları sebebiyle de ellerini kana bulamaya devam eden ve etrafına korku salarak hükümdarlığını korumaya çalışan bir karakter.
Cevza Sezgen'in önsözü ve Sabahattin Eyüpoğlu'nun çevirisi çok güzel. Son olarak, kitaptan bir alıntı ile bitireyim:
"Hayat dediğin ne ki:
Yürüyen bir gölge, bir zavallı kukla bu sahnede:
Bir saat boy gösterip, boyun kırıp gidecek!
Bir daha da duyulmayacak artık sesi.
Bir aptalın anlattığı bir masal bu:
Kuru gürültüler, deli saçmalarıyla dolu."