21 Mart 2021 Pazar

Yalnız Seni Arıyorum

Orhan Veli ile tek ortak yanım aynı liseden mezun olmam. Tabii o zaman bizim lisenin binası farklı bir yerdeymiş ve sadece erkek öğrencileri kabul ediyormuş. Orhan Veli'nin yıllar önce Nahit Hanım'a yazdığı mektuplar 2014 yılında yapı kredi yayınlarından yayınlanmış. Orhan Veli'yi hepimiz tanıyoruz peki Nahit Hanım kimdir? Nahit Hanım, Halil Vedat Fıratlı'nın eşi, yani evli bir kadın, bu sebeple bu aşkı gizli saklı yaşamışlar. Orhan Veli ona birçok şiir yazmış. Bunlardan biri de "Aşk Resmigeçiti". 
Mektuplar, Orhan Veli'nin İstanbul'a taşındığı 1947 ve öldüğü 1950 yılları arasını kapsıyor. Ankara'daki işinden memnun olmadığı için istifa eden şair, gönlünden geçen işleri yapmak için İstanbul'a Sarıyer'e yerleşmiş. O zamanlar Sarıyer İstanbul gibi görünmüyor tabii ki, bu yüzden "İstanbul'a inmek"ten bahsediyor hep mektuplarında. Nahit Hanım'dan da mektuplarını Ölmez Eserler Kitapevi'ne göndermesini rica ediyor. Mektuplardan anlaşıldığı üzere şair de mektuplarını Nahit Hanım'ın çalıştığı okula gönderiyor. 
Mektuplarında hep parasızlıktan söz etmiş. Bir palto alacak parası bile yokmuş. Sık sık Ankara'ya, Nahit Hanım'a gitmek istese de parasızlıktan ıstediği kadar gidememiş. Her ay bu sefer kazanırım ümidiyle piyango bileti almış. Nahit Hanım'la ikisi at yarışı oynatmayı severmiş bu sebeple mektuplarında yarışlardan ve favori atlardan da söz ediyor. 
Bir de kıskançlık mevzusu var tabi. Orhan Veli'nin hayatındaki tek kadın Nahit Hanım değilmiş. Erol Güney'in baldızı Bella Kente ilgisi ömrünün sonuna kadar sürmüş. Hatta ona "Sereserpe" ve "Anlatamıyorum" şiirlerini yazmıştır. Kitapta Nahit Hanım'ın mektupları yok fakat şairin cevaplarından mektupların sitem dolu olduğu anlaşılıyor. 
"İhtimal mektup yazarken sen yazdıklarından da başka şeyler düşünüyorsun. Tabii onları tahmin edip cevaplandıramam. Bundan dolayı da suçlu olmamam icap eder."
Kitapta orjinal mektupların bazılarının resimleri var ve arap harfleriyle yazıldığı görülüyor. Alfabe kabulünden 20 sene geçmesine rağmen yazıların hala arap alfabesiyle yazılması çok garibime gitti.




 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sultan Hamid Düşerken

  Nahid Sırrı Örik, Türk edebiyatının çok kıymetli ama pek bilinmeyen yazarlarından. Kıskanmak kitabıyla tanımıştım onu, çok da sevmiştim. ...