12 Mart 2022 Cumartesi

Eugenie Grandet

 

Eugenie Grandet, servetini çeşitli alavere dalavere ile elde etmiş, cimri ve zengin bir babanın kızı. Bu sebeple, yaşadığı kentteki seçkin ailelerin oğulları için bulunmaz bir kısmet. Bu kendi halinde yaşayan genç kızın hayatı, bir gün evlerine misafirliğe gelen kuzeninin hayatına girmesi ile değişiyor. Olay örgüsünden çok kitabın karakterlerinin ön plana çıktığı bir roman. Yazar, karakterleri çok ince bir işçilikle yaratıp okuyucuya aktarmış. Klasikleri seviyorsanız rahatlıkla okuyabilirsiniz.



Kitabın içinde yer alan yandaki paragraf, tam da kadının olmaması gereken şeyi anlatmış. Romanın geçtiği dönemde kadının toplumdaki yeri anlatılıyor, 21.yy'a geldiğimizde kadınların bu bakış açısını yerle bir ettiğini düşünüyorum.

5 Mart 2022 Cumartesi

Yaratıcı Beyin

 

Yazının başından doğruyu söylemek gerekirse bu kitapta beklediğimi bulamadım. Kitabın yazarı çok ilgimi çektiğinden bu kitabı aldım. Dr. Nancy C. Anderson, anaokulundayken yapılan IQ testinde dahi ilan edilmiş fakat tutucu yapıdaki ailesi onun üniversitede bir profesör yerine anaokul öğretmeni yada bir doktor yerine hemşire olmasını arzu ediyormuş. Çünkü bahsettiğim bu mesleklerin erkek işi olduğunu düşünüyorlarmış. Bu dahi kadın, ilk önce İngiliz edebiyatı okuyup Iowa Üniversitesinde profesörlük yapmış, ilk çocuğu ciddi bir hastalığa yakalandıktan sonra da tıp alanına merak salıp, ünlü bir nörobilimci olmuş.  

Kitabı beğenmeme sebebime gelirsek, 2005 yılında yazıldığı için son on beş yıldaki teknolojik gelişmelerle elde edilen bilgileri içermemesi. Kitap, daha çok deha alanında sözel olarak yapılan anket tarzı araştırmaları inceliyor. 

Kitabın başında anlatılan Terman'ın dehaları oldukça ilgimi çekti. 1910 yılında doğan ve yüksek IQ'ya sahip 750 kişi 70 yıl boyunca takip edilmiş. Bu insanların orta yaşlarında mesleki ve mali açıdan başarılı oldukları tespit edilse de, aralarından çarpıcı bir yaratıcılık gösteren çıkmamış. Kitabın ilerleyen sayfalarında yaratıcı deha için IQ seviyesinin belirli bir dereceye kadar önemli olduğu ama belirli bir seviyenin üstünden sonra çok da etkili olmadığı sonucuna varılıyor. 



Sultan Hamid Düşerken

  Nahid Sırrı Örik, Türk edebiyatının çok kıymetli ama pek bilinmeyen yazarlarından. Kıskanmak kitabıyla tanımıştım onu, çok da sevmiştim. ...