29 Ekim 2023 Pazar

Beyin: Senin Hikayen

 

Mutlu Beyin kitabını okuyup beğendikten sonra, kitabın referans verdiği başka kitapları da alıp okudum. Bunlardan biri de David Eagleman'in Beyin kitabıydı. Belki de bu konu ile ilgili çok kitap okuduğumdandır, bana yeni bir bilgi öğretmedi. Konu hakkında anlaşılır ve sıkıcı olmayan bir kitap olduğunu belirtmeliyim. Siz de benim gibi bir beyin meraklısıysanız, okuyabilirsiniz.

8 Ekim 2023 Pazar

Büyübozumu: Yaratıcı Yazarlık


Online yaratıcı yazarlık atölyeleri araştırırken karşıma çıkmıştı Murat Gülsoy'un Boğaziçi üniversitesinde verdiği yaratıcı yazarlık dersleri. Ders programına baktığımda bu kitabı gördüm ve listeme ekledim. Son zamanlarda okunacaklar listem çok kalabalık olduğundan ancak sıra geldi. Tabii ben bu kitabı alıp okuyana kadar da hayat çok değişti. İnternetten araştırdığımda, Murat Gülsoy'un artık Boğaziçi'nde ders vermediğini, kendi özel atölyesini kurduğunu ve online derslere orada devam ettiğini öğrendim. Tesadüf bu ya, bu hafta Murat Gülsoy Oksijen gazetesinin baş haberiydi çünkü kendisi 30 yıl çalıştığı ve çiçeği burnunda emekli olduğu Boğaziçi Üniversitesi'ne alınmamıştı. Bu vesile ile kendisinin aslında bir mühendis olduğunu ve uzun yıllar Boğaziçi Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Enstitüsü’nde öğretim üyeliği yaptığını öğrendim. Üniversitede yaratıcı yazarlık dersleri verince, edebiyat fakültesi mezunu olduğunu düşünmüştüm. Bir kez daha biz mühendislerin çok yönlülüğününün kanıtı oldu benim için. 

Lafı çok uzatmadan kitaba gelmek istiyorum. Yayınlanma amacı gütmese de kendi metinlerini yaratmak isteyen yazar adayları için bir çırpıda okunabilecek, faydalı bilgiler içeren bir kitap. İçinde kurmacanın unsurları, hikaye ve olay örgüsü, karakter yaratma vs gibi bilgiler mevcut. Gülsoy, bunları bir ders kitabı gibi değil, okuyanı sıkmadan bir sohbet diliyle anlatmış. 

Murat Gülsoy'un okuma listeme aldığım bir sonraki kitabı 602.gece. Yaratıcı yazarlık atölyesine de katılmayı arzu ediyorum ama bakalım ne zaman kısmet olacak.

Sultan Hamid Düşerken

  Nahid Sırrı Örik, Türk edebiyatının çok kıymetli ama pek bilinmeyen yazarlarından. Kıskanmak kitabıyla tanımıştım onu, çok da sevmiştim. ...