22 Temmuz 2018 Pazar

Northanger Manastırı

"Jane Austen, İngiliz edebiyatının kült romancılarındandır. Eserlerinde sıradan insanların gündelik yaşamını derin bir gözlem gücüyle ele aldı. Taşra hayatını, genç kız masumiyetini ve aile değerlerini zarif olduğu kadar ironik üslubuyla işledi. Güçlü kadın karakterlerin başrolü oynadığı romanlarının tümü sinemaya uyarlandı.

Northanger Manastırı Jane Austen'ın yayımlanmak üzere tamamladığı ilk romandır. Yapısal sağlamlığıyla çağdaş eleştirmenlerin de hayranlığını kazanan eser yazarın ölümünden sonra 1817 yılında yayımlandı."

Kitabın arkasındaki tanıtımı yukarıdaki gibi. Bu kitap, Jane Austen'ın şimdiye kadar okuduğum kitapları arasında en az sevdiğim. Bir Jane Austen hayrani değilseniz, bu kitabı okumamakla çok şey kaçırmazsınız.

Kitabın baş kahramanı Catherine Morland hayatında heyecan eksik olan hayalperest bir kız. Hikaye üç çift kardeş etrafında dönüyor. Catherine ve kardeşi James, Henry Tilney ve kardeşi Eleanor, Isabella Thorpe ve kardeşi James. Bana kalırsa bu kitap, Jane Austen'ın daha önce okuduğum yan karakter zengini kitapları gibi değil.

Jane Austen bu kitaba romantizm haricinde biraz gerilim ve korku öğesi de katmaya çalışmış ama çok başarılı olduğunu söyleyemeyeceğim. Kısacası, bjr Jane Austen hayranı değilseniz bu kitap sizi biraz sıkabilir.

Unutmadan söyleyeyim bu kitabın da filmi çekilmiş tabii ki. Başrolünde de son zamanların gözde oyuncusu Felicity Jones oynuyor. Ben de izledim, film kitabından daha güzel geldi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sultan Hamid Düşerken

  Nahid Sırrı Örik, Türk edebiyatının çok kıymetli ama pek bilinmeyen yazarlarından. Kıskanmak kitabıyla tanımıştım onu, çok da sevmiştim. ...