14 Nisan 2019 Pazar

Leydi Susan

"19. yüzyılda yaşamış ünlü İngiliz romancı Jane Austen, dul bir kadınla genç kızının entrikalarla dolu evlilik macerasını kendine has üslubuyla anlatıyor. Mektuplaşma formuyla yazdığı bu kısa romanında da güçlü karakter analizleri, döneme ilişkin tasvirleriyle okurlarını kendisine bir kez daha hayran bırakıyor."

Siz de benim gibi Jane Austen okumaya doyamıyorsanız ve daha önce yazdığım bütün Jane Austen kitaplarını okuduysanız size kötü bir haberim var çünkü okumadığınız çok az Jane Austen kitabı kaldı ☹.

Leydi Susan, Jane Austen'ın ölümünden sonra yayınlanmış. Nispeten az bilinen eserlerinden biri. Kitap, karakterlerin birbirine yazdığı mektuplardan oluşuyor. Austen kalemini her zamanki gibi ustalıkla kullandığından mektuplar arasında akıcı bir şekilde ilerliyorsunuz. Diğer kitaplarına göre oldukça kısa. Ama karakterler her zamanki gibi çok güzel şekillendirilmiş.

Kitaba adını da veren Leydi Susan, genç bir kızı olan dul bir kadın. Austen gibi bizim de hayatın içinde gördüğümüz gözü parada, hırslı ve entrika dolu bir kadın. Olay örgüsü diğer kitaplarda olduğu gibi küçük bir çevrede geçiyor. Bana sorarsanız süpriz bir sonla bitiyor. Kopya vermek gibi olmasın ama gerçek hayatta mutlu sonu bulamayan Austen'ın karakterleri hep o mutlu sona ulaşıyor.

Sonuç olarak, tavsiye edebileceğim bir kitap. Iyi okumalar.

Not: Her Austen kitabı gibi bunun da filmi yakın bir zamanda "love and friendship" adıyla çekilmiş. Güzel bir film. Tembel tembel evde oturduğunuz yağmurlu bir pazar günü için güzel bir seçim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sultan Hamid Düşerken

  Nahid Sırrı Örik, Türk edebiyatının çok kıymetli ama pek bilinmeyen yazarlarından. Kıskanmak kitabıyla tanımıştım onu, çok da sevmiştim. ...