25 Nisan 2020 Cumartesi

Beyinde Ararken Bağırsakta Buldum

Bu kitap Dr. Serkan Karaismailoğlu'nun 2.kitabı. Kendisi hala Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi fizyoloji anabilim dalında çalışmaya devam ediyor. Ilk kitabında olduğu gibi bu kitabında da eğlenceli bir dil kullanılmış. Onun bu kitabına Dr. Aslı Şan Dağlı Gül'ün eğlenceli resimleri eşlik ediyor. Kitabın bölümlerinin çok komik başlıkları var. Örneğin, "Mutluluğun formülü çok açık: bir sen, bir ben, bir de iskender". Bu bölümde iskender yemenin mutluluğunu en ince detaylarıyla anlatmış. O kadar detaylı anlatmış ki insanın canı iskender çekiyor. İşte bu bölümden bir alıntı: "Senden istediğim sadece mutluluk olsaydı, hiç seninle uğraşmaz gidip bir buçuk porsiyon iskender yerdim." Bu bölümde yazar güzel bir tespit de yapmış: "Doğa, tüm insanlığın ihtiyaçlarını karşılayabilir ama açgözlülüğünü asla karşılayamaz."
"Sadece Kalbe Giden Yol Değil, Beyne Giden Yol da Mideden Geçer" bölümünde yazar şöyle demiş: "Eğer siz de sıklıkla beyninizde kalbiniz arasında kalıyorsanız, yapacağınız şey çok basit: Bağırsaklarınızı dinleyin."
Peki yemeklerden sonra neden canımız hep tatlı ister? Beynimiz glikozla çalışır ve yediğimiz besinler hemen sindirilmez. Beyin, yemekten sonra tükettiğimiz tatlı ile bu ihtiyacını hızlıca karşılar. Çünkü şekerin sindirimi daha ağızdayken başlar. Ama tabii ki her şeyin fazlasının zararlı olduğu gibi şekerin de fazlası zararlıdır. Fazla şeker tüketimine bağlı bildiğimiz bir çok hastalığın yanına yazar, Alzheimer'ı da ekliyor. Yazar, bu bölümde glutenden ve zararlarından da bahsediyor. "İkinci Beyin Bağırsak" bölümünde şöyle bir cümle var: "Bazen kendini, Şahin marka arabanın arka camına yazılmış Dante'den bir dörtlük gibi hissedersin. Ya hissettiğin yanlıştır ya da olduğun yer." "Bağırsak Gezegenine Hoşgeldiniz" bölümünde  de yazar şöyle diyor: "İçinde milyarlarca mikroorganizmalar ve sen yalnız hissediyorsun." Yazar, vücudumuzun içinde bizi biz yapan hücrelerin sayısından daha fazla sayıda mikroorganizma içerdiğini söylüyor. Bu durumu hayal etmeye çalışmak bile insanın sigortalarını attırıyor. Sonuç olarak, okunası ve güzel bir kitap. Ama yazarın ilk kitabını okuduysanız beklentinizi o kitabın bir tık altında tutabilirsiniz. Daha önce Prof. Dr. Emeran Mayer'ın Beyin - Bağırsak Bağlantısı kitabını okumuştum. Konuyla ilgileniyorsanız o kitabı da okumanızı tavsiye ederim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sultan Hamid Düşerken

  Nahid Sırrı Örik, Türk edebiyatının çok kıymetli ama pek bilinmeyen yazarlarından. Kıskanmak kitabıyla tanımıştım onu, çok da sevmiştim. ...