Amin Maalouf'un alışık olduğumuzun dışında bir kitabı Çivisi Çıkmış Dünya, çünkü bu deneme türünde yazılmış bir kitap. Kitap 2009 yılında basılmış, doğal olarak Arap Baharı gibi daha güncel konular kitabın içinde yer almıyor. Maalouf, Fransa'da yaşayan, Lübnanlı bir göçmen olarak, Arap dünyasına ve o coğrafyanın yakın tarihine odaklanıyor. Nerede yanlış yapıldığını bulmaya çalışıp, neler yapılabileceğini irdeliyor. Yazar, kendi bakış açısını sunuyor, bazı konularda katılıp, bazılarında katılmayabilirsiniz fikirlerine. Kitabı okurken biraz yakın tarih bilgisine de sahip olmanız gerekiyor, aksi halde bazı bölümlerde yazarın neden bahsettiğini anlamayabilirsiniz. Şahsen benim anlamayamadığım bölümler oldu.
İlgimi çeken kısımlardan biri de yazarın babası ile arasında geçen "Hangi gazeteye inanmalıyız?" diyaloğu. Babasının cevabı, "Hiçbirine ve hepsine. Hiçbiri sana bütün gerçeği aktarmaz, ama her biri kendi gerçeğini yansıtır. Hepsini okursan eğer ve ayırt etme yetisine sahipsen, işin özünü anlarsın."
Bu bana işyerinden muhafazakar olduğunu düşündüğüm bir arkadaşımla yaşadığım bir diyaloğu hatırlattı. Hangi gazeteyi okuduğunu sorduğumda, "Sabah ve Sözcü'yü okuyup ortalamasını alıyorum demişti." Aynı yazarın babasının dediği gibi.
Kitapta Atatürk'le ilgili bölümler de var. Onun yaptığı devrimin neden başarılı olduğunu, Arap dünyasında onun yolundan gitmeye çalışan liderlerin neden kendi ülkelerinde başarısız olduğunu, yazar kendi bakış açısı ile anlatıyor.
Ayrıca, kitabın sonlarına doğru İslamiyet'le Hıristiyanlığı, bu dinlerdeki kurumları ve bu kurumların toplum hayatındaki etkilerini kıyaslıyor.
Sonuç olarak, bu konuya ilginiz varsa olunabilecek bir kitap. Aksi halde bazı bölümler biraz havada kalabilir ve sıkıcı bir kitap duygusu uyandırabilir. Bu kitap bende, genel kültür sahibi yaşlı bir amcayla konuşuyormuş hissi uyandırdı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder