Moleküler genetik dalında doktora yapmış olan Bahri Karaçay'ın, Tübitak yayınlarından yayınlanan ilk kitabı "Yaşamın Sırrı DNA"dan sonra ikinci kitabıymış "Mutlu Beyin". İlk kitabını okumadım ama bu kitabını çok sevdim diyebilirim. Aslında "Mutlu Beyin" kitaptaki bölümlerden sadece biri. Kitabın içinde, okuyan, müzisyen, aşık, korkusuz, başarılı, endişeli, uykulu, unutan, hatırlayan, gizemli, yaratıcı, tanımayan, suçlu, kadın, erkek birçok beyin var. Kitabın başında ise insanlığın beyinle ilk tanışması ve beynin anatomisi anlatılıyor. Yazarın akıcı bir dili olduğundan su gibi akıp gidiyor kitap, insanı yoracak teknik bir dille yazılmamış. Yazar, aslında konu ile ilgili yaptığı araştırmaları ve okuduğu kaynakları özetlemiş. Kitabın içinde ve sonunda oldukça sağlam bir kaynakça var.
Mutlu beyin bölümünde, "eş için rekabet" güdümüzden dolayı, ancak bizden daha iyi durumdaki birini görene kadar mutlu kalabildiğimizi söylüyor. Ayrıca, mutluluğun formülünü de sıralamış ama bilmek ayrı uygulamak ayrı bir şey tabii. Bildiğiniz şeyleri her zaman uygulamaya geçemiyorsunuz, gerçekten yapmak bazen insanı zorlayabiliyor. İnsanın kendine söz geçirmesi zor olabiliyor.
Aşık beyin bölümünde, yazar yine birbirinden ilginç çalışmalara ve sonuçlarına yer vermiş. Bunlardan biri de aşk acısı ile ilgili. Araştırmacılar, fiziksel acı ve aşk acısı çeken kişilerin beyinlerini gozlemlediklerinde aynı bölgelerde etkinlik olduğunu keşfetmişler. "Sağlıklı bir ilişki ve seven bir eşin dokunmasının tansiyonun düşmesi, kaygının azalmasını sağlarken strese karşı da koruyucu etki" yarattığını bulmuşlar.
Kitapta beyinle ilgili çok enteresan hastalıkları olan insanların hikayelerine yer verilmiş. Bu insanlar sayesinde, ileri beyin görüntülenme teknolojileri olmadan beynin hangi bölgelerinin hangi işlevi yerine getirdiği anlaşılmış.
Daha önce dediğim gibi kitap güzel bir kaynakça sunuyor. Kitapta geçen yazarlardan Helen Fisher, Antonio Damasio ve Nancy Andreasen, kitaplarını okuyayım diye not ettiklerim. Sonuç olarak, çok ilgi çekici bir kitap. Belki siz içinde okumak istediğiniz başka yazarlara da rastlayabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder