3 Aralık 2023 Pazar

Usta ve Margarita

 

Usta ve Margarita hak ettiği üne yayınlandıktan yıllar sonra ulaşmış bir kitap. Beş yüz sayfalık bu kalın kitap, okurlarını sıkmadan sayfaların akmasını sağlıyor. 

Şeytan, Moskova'da boy gösterir ve şehri birbirine katar. "Moskova'nın dış mahallelerinin birinde ırmağın kıyısında inşaatı kısa süre önce tamamlanan" Doktor Stravinski'nin "meşhur psikiyatri kliniği" de şizofreni hastalarıyla dolmaya başlar. Kitap ilerledikçe, kitaba ismini veren asıl kahramanlar Usta olarak bilinen şair Ryuhin ve Margarita ve onların yasak aşk hikayesi de okuyucuların karşısında belirir. Bu hikayeye paralel olarak bazı bölümlerde vali Pontius Pilatus, İsa'nın Yerşalaim'e (Kudüs) girişi ve çarmıha gerilişi de yazar tarafından kurgusal bir hikaye olarak anlatılır. Stalin döneminin baskıcı günlerinde yazılan bu kitap, Sovyet yaşamını direk olarak eleştirmek yerine bunu alegorilerle yapsa da uzun yıllar yasaklanmış ve ilk olarak ancak sansürlü bir şekilde yayınlanmış. 

Yazarın müthiş betimleme yeteneğini çok güzel bir şekilde gösteren  bir paragrafı burada paylaşmak istiyorum. Paragrafı okumayı bitirdiğinizde kendinizi anlatılan sahnenin tam ortasındaymış gibi hissediyorsunuz. 

"Mum söndü, yüzden fırlayan gözlük anında ayaklar altında ezildi. İvan herkesin içine huzursuzluk salacak, bulvardan bile işitilen korkunç savaş çığlığı attı ve savunmaya geçti. Masalardan düşen tabaklar şıngırdadı, kadınlar bağırmaya başladı."

Kitabın 2005 yılında kitaba bağlı kalınarak çekilmiş bir dizisi mevcut. 2024 yılında da kitabın film versiyonu vizyona girecekmiş.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sultan Hamid Düşerken

  Nahid Sırrı Örik, Türk edebiyatının çok kıymetli ama pek bilinmeyen yazarlarından. Kıskanmak kitabıyla tanımıştım onu, çok da sevmiştim. ...