15 Temmuz 2024 Pazartesi

Karısını Şapka Sanan Adam

 

Oliver Sacks'ın Karısını Şapka Sanan Adam kitabının başlığı oldukça ilgi çekici. Ortaokulda bir edebiyat öğretmenimiz vardı, değişik kitap başlıkları toplamamızı söylemişti. Hatta başlıkları bulup bir fihriste yazıyorduk. Bu kitabın başlığını görünce aklıma o öğretmenim geldi. Emekli olduktan sonra Zafer Çarşısı'nın orada bir sahaf dükkanı açmıştı.

Konumuza dönersek, nöroloji ve psikoloji profesörü olan Oliver Sacks'ı Robin William'ın canlandırdığı Uyanışlar filmini izlediyseniz, kitabın yazarını tanıyorsunuz demektir. Bu arada bu filmi izlemediyseniz de izlemenizi tavsiye ederim. 

Bu kitabı okuma sebebimse, Bahri Karaçay'ın Mutlu Beyin kitabı. Karaçay, kitabında Sacks'ın kitaplarındaki örneklere çokça yer vermiş ve kaynakça olarak koymuştu. Ben de kitaptaki öyküleri ilk ağızdan okumak istedim. 

Kitap, gerçekten de başlığı kadar ilgi çekici hikayelerle dolu: "Yüzleri tanıma yetisini kaybeden Dr. P, kendini hep on dokuz yaşında zanneden 'Kayıp Denizci Jimmie', bedeninin kendine ait olduğu hissini yitiren Christina, koku duygusu bir anda bir köpeğinki kadar keskin hale gelen Stephan D., yürüyen bir tikler ansiklopedisi olan 'Nükteli Tikli Ray'..."

İlginç nörolojik hikayelere meraklıysanız okumanızı tavsiye ederim. Kitap, 1986 yılında yazıldığından, görüntüleme tekniklerinin günümüzdeki kadar gelişmemiş olduğunu aklınızda tutmanızda fayda var. Bu sebeple, kitabın içindeki hikayelerde mutlu son ararsanız, aradığınızı bulamayabilirsiniz. Anladığım kadarıyla, Sacks çok iyi bir gözlemci, fakat doktorluk yaptığı dönemdeki imkanlar düşünüldüğünde, bu tarz hastalıkları tedavi etme olasılığı yok denecek kadar az.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sultan Hamid Düşerken

  Nahid Sırrı Örik, Türk edebiyatının çok kıymetli ama pek bilinmeyen yazarlarından. Kıskanmak kitabıyla tanımıştım onu, çok da sevmiştim. ...