28 Ekim 2022 Cuma

'Miş Gibi' Yetişkinler, Yetişkin Çocuklar

 

Bu kitabı, geri bildirim eğitimi için gelen psikolog önermişti. Eğitimi çok beğendiğim için önerdiği bütün kitapları da okuma listeme ekledim. Kitabı alıp okumaya başladığımda aslında yıllar önce okuduğumu ve yazarın kitabın ismini değiştirdiğini fark ettim. Yine yıllar önce, okuduğum İyi Düşün Doğru Karar Ver kitabının devamı niteliğinde bir kitap. Karakterlerden biri yazarın gençliğini temsil ederken, diğeri tahminimce kitabı yazarkenki yaşını temsil ediyor. Yazar, gençlik haline nedense oğlunun adını vermiş. 

Eski bir kitap olduğu için biraz modası geçmiş bulduğumu ifade etmeliyim. Kitapta eleştirilen ve düzeltilmesi beklenen yaşayış tarzları modern toplum içinde biraz eskide kaldı. Belki de insanlar böyle şeylere artık daha çok dikkat ediyorlar.

Malum günümüzde feminizm çok moda. Bazen abartsalar da bazı durumlarda haklı olduklarını düşünüyorum. Örneğin kitabın içinde verilen örnekler bile çok demode. Erkeğin daha fazla cinsel istek sahibi olduğunu varsayarak örnek verilmiş, ne yani tersi olamaz mı? 

Bir de ana olayın çok kolay bir şekilde bir anda çözülmesi mantıklı gelmedi. Bir insan hatasını anlasa da kendini o kadar kolay değiştiremez. Hepimiz kişisel gelişim ve çocuk gelişim kitapları okuyoruz ama o kitaplarda yazanları uygulamanın zor olduğunu biliyoruz. Aynı nasıl diyet yapılacağını bilmemiz ama yaparken zorlanmamız gibi. 


Doğan Cüceloğlu ve kişisel gelişim kitapları seviyorsanız okuyabilirsiniz ama zamanınızı boşa harcamak istemezseniz okuyabileceğiniz daha güncel ve genç yazarların kitaplarını tercih edebilirsiniz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sultan Hamid Düşerken

  Nahid Sırrı Örik, Türk edebiyatının çok kıymetli ama pek bilinmeyen yazarlarından. Kıskanmak kitabıyla tanımıştım onu, çok da sevmiştim. ...