31 Mart 2024 Pazar

Kadın Beyni

Beyin hakkında bu kadar kitap okuduktan sonra "Kadın Beyni"ne özel bir kitap okumamak olmazdı. Kitabın yazarı tabii ki nöro-psikiyatr bir kadın. "Erkekler buzullar, hava değişiklikleri ve yeryüzünün ani tektonik hareketlerinden korunan dağlar gibidir, kadınlarsa havanın kendisi gibi - her an değişken ve tahmin edilmesi güç." diyor yazarımız. 

Kadınların amigdaladan gelen öfke baskılarını erkekler gibi hissetmediğini söylüyor ve ekliyor "Erkeklerin beyin devreleri kadınların kelimelerine yetişememenin getirdiği hayal kırıklığı nedeniyle öfke anında fiziksel tepkiye yönelir."

Doğumdan genç kızlığa, annelikten menopoza kadar kadınlığın bütün evrelerini anlattıktan sonra şunu söylüyor: "Kendi vücudunuzu en iyi siz bilirsiniz. Semptomlarınızın size yol göstermesine izin verin."

Ek olarak verdiği kadın beyni ve cinsel eğilimler bölümünde ilginç bir bilgi çarptı gözüme. Araştırmalar, heteroseksüel olmayan kadınların daha çok biseksüel, erkeklerin ise homoseksüel olmaya eğilim gösterdiğini ortaya çıkarmış. 

İlginizi çekerse, kitabın sonunda yaklaşık 80 sayfalık bir kaynakça ve referanslar bölümü yer alıyor.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sultan Hamid Düşerken

  Nahid Sırrı Örik, Türk edebiyatının çok kıymetli ama pek bilinmeyen yazarlarından. Kıskanmak kitabıyla tanımıştım onu, çok da sevmiştim. ...