1 Mayıs 2024 Çarşamba

Frida

 

Bu kitabı yıllar önce okumuştum ve Frida'nın hayatı beni çok etkilemişti. Kitap, Frida'nın hayatını kızkardeşi Chiristina'nın gözünden anlatıyor. Kurmaca biyografi türünde yazılmış. Bu kurmaca metin, çekici ve benzersiz bir kadın olan Frida'nın gerçek bir portresi. 

Hayatı acılarla geçen Frida, çocukken geçirdiği çocuk felci sebebiyle sakat kalmış. 18 yaşında geçirdiği kaza ise onu tekrar hastane odalarına hapsetmiş. Ama hiç bir zaman umudunu kaybetmemiş Frida. Hastane odasında resim yapmış. Bunların en ünlülerinden biri kaza öncesi anı resmeden Otobüs resmi. 

Frida, kazadan birkaç yıl sonra Diego ile tanışır ve hayatı işte asıl o zaman kayar. Kendinden yaşça oldukça büyük ve Meksika'da ünlü bir duvar ressamı olan Diego'dan çalışmalarına bakmasını rica eder. Diego aslında hiç yakışıklı bir adam değil, Frida ile kıyaslandığında yaşlı ve şişman ama kendine has bir karizması var ki Frida ona âşık olur. Yalnız bir sorun vardır, Diego çapkın bir adamdır ve tek eşli olmak onun doğasında yoktur. Diego ile evlenirler fakat birbirlerine sadık kalmazlar. 

Kahlo, Diego ile evlendikten iki yıl sonra yandaki Frida ve Diego Riviera tablosunu yapmış. Bu portre yaygın olarak bir düğün portresi olarak kabul ediyor.

Frida bir kaç kez hamile kalıp ne yazık ki hep düşük yapmış ve her seferinde psikolojik sorunlar yaşamış. Kahlo, yaşadığı bu duyguları tuvale etkileyci bir şekilde aktarmayı başarabilen bir ressam. 

Evlendikten bir süre sonra Amerika'ya yerleşirler fakat Frida bu ülkeye bir türlü uyum sağlamayamaz. 10 yıllık süren evliliklerinden sonra Diego, onu kız kardeşi Christina ile aldatınca boşanırlar. İşte bu bizim romanı anlatan Christina. 

Frida boşandıktan sonra yandaki İki Frida tablosunu yapmış. Bu, çok duygu yoğunluklu, birçok detayı olan bir tablo. İki Frida, biri Diego'dan boşanmış, diğeri Diego'nun sevgilisi. Biri Avrupa'lı, diğeri Meksika'lı. İkisinin de kalpleri dışarda. Birininki tam, dlğerinin kalbi kırık. Diego tarafından terk edildikten sonra elini tutarak kendisini teselli etmektedir aslında. 

Frida, 1940 yılında yine ama bu sefer son olacak şekilde hastanelere düşer. Diego, onu ziyarete gelince yeniden evlenirler. Frida, Diego için şöyle der: "Hayatımda iki kaza oldu: Biri otobüs tramvayla çarptığında, ikincisi Diego ile tanıştığımda."

Hasta yatağında ölümünün geldiğini hisseden Frida şöyle yazar: "Umarım gidiş, neşelidir. Ve asla geri dönmemeyi umuyorum."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sultan Hamid Düşerken

  Nahid Sırrı Örik, Türk edebiyatının çok kıymetli ama pek bilinmeyen yazarlarından. Kıskanmak kitabıyla tanımıştım onu, çok da sevmiştim. ...