14 Kasım 2021 Pazar

Akıllı Ama Zorlanıyor

 

Kitabın başlığı çok iddialı, "Çocukların potansiyellerine ulaşmalarına yardım edecek devrim yaratan yaklaşım". Güzel bir kitap ama "devrim" yarattığını iddia edemeyeceğim. 

Kitabın içinde çeşitli öneriler ve uygulayayıp çocuğun gelişimini takip edebileceğiniz tablolar mevcut. Örneğin, "dinleme için ipucu kartı"; "konuşan kişiye bak, dikkat et ve ilgi göster, vücudunu hareket ettirme, sözünü kesme". Bu tabloyu çocuğun odasına asıp, hergün bu davranışlarını başarılı/başarısız olarak değerlendirmenizi öneriyor. 

Kreşe gitmeye başladıktan sonra her ebeveynin kabusu olan sabah rutini için de bir tablo yapmayı öneriyor. Hatta mümkünse bu tablonun çocuğun anlayacağı şekilde resimlerden oluşması gerektiğini söylüyor. 

Günlük ev ödevi planlayıcısı için de kitapta kullanabileceğiniz bir tablo mevcut.  

Kitaptaki tablolardan biri de "Teşvik Planlama Cetveli". Çocuğunuzla gördüğünüz problemli davranışı belirleyip, hedef kuruyorsunuz. Daha sonra birlikte günlük, haftalık ve uzun vadeli ödüller koyabilirsiniz. Tabii ki problemli davranış devam ederse alacağı olası cezaları da belirliyorsunuz. 

Kitabın içinde,  çocuğunuza günlük rutinleri öğretmek için hazırlanmış planlar mevcut: sabah hazırlanmak, oda temizliği, eşyaları ortadan kaldırmak, ev işlerini tamamlamak, uyku zamanı, masa temizliği, ev ödevi, uzun süreli projeler, sınavlara çalışmak, sinirlerini kontrol etmeyi öğrenmek, kaygıyı yönetmeyi öğrenmek, problemleri çözmeyi öğrenmek vb. 

Sinirlerini kontrol etmeyi öğrenmek kısmında, zor zamanlar için oluşturulmuş örnek bir tablo mevcut. Küçük şeylerin ardından gözyaşı dökmemeyi öğrenmek kısmında ise çocuğunuza yardımcı olmak amaçlı bir üzüntü günlüğü var.
Sonuç olarak, faydalı bir kitap ama tabii ki her çocuk gelişimi kitabında olduğu gibi, söylemesi kolay, uygulaması zor.
Son zamanlarda bu kitaptan esinlenerek Arda'nın yapmakta zorlandığı bir görev için bir tablo hazırladım. Görevi başarılı olarak tamamlayamasa da en azından çaba sarf etmesini sağladı.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sultan Hamid Düşerken

  Nahid Sırrı Örik, Türk edebiyatının çok kıymetli ama pek bilinmeyen yazarlarından. Kıskanmak kitabıyla tanımıştım onu, çok da sevmiştim. ...